Beszámoló 2005.

A Vesebetegek Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Egyesületének vezetősége nevében, ezúton szeretnénk tájékoztatni önöket az elmúlt évben történtekről. Egyesületünk taglétszáma jelenleg 365 fő, mely az új betegek érkezésével szinte naponta változik.

Egyesületünk a tavalyi évben ismét sok helyre nyújtott be pályázatot.

Az Európa ház szervezésében műszaki berendezésekre lehetett pályázni ezen egyesületünk egy mobil telefont nyert, kártya nélkül, melyhez mi vásároltunk kártyát.
A Richter Gedeon a Magyar Egészségügyért Alapítvány pályázatán vérnyomásmérőket szerettünk volna vásárolni azonban ez a pályázatunk indoklás nélkül elutasításra került.
Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal Egészségügyi Szociális és Lakásügyi Bizottságához 2005. évi első pályázatán kirándulásra nyújtottunk be pályázatot 250.000Ft-ot kértünk a Vesenapon való részvételre és a saját egyesületi kirándulásunk megszervezésére ebből a bizottság 50.000 Ft hagyott jóvá, így a csak az Országos Szövetségünk által a Velencei Tónál Gárdonyban megrendezett Vesenapon tudtunk részt venni 65 fővel mivel ennek a kirándulásnak az autóbuszköltsége 243.635 Ft volt így a fennmaradó részt saját erőből kellett kifizetni, amelyet úgy tudtunk megtenni, hogy a Magyar Vesebetegekért Alapítvány az Országos Szövetségünk főtitkárának Vértesi Lászlóné-nak közbenjárására kölcsönzött egyesületünknek 50.000 Ft-ot melyet két hónapon belül vissza kellett fizetni.
Ez az egy kirándulás azonban jól sikerült mindenki jól érezte magát, kirándulás és a különböző programok lebonyolításában nagy segítségünkre voltak a nyíregyházi, kisvárdai és mátészalkai művese állomások beteg képviselői, dolgozói, illetve a Dialízis Kft, a Nefron Bt munkatársai, akik ingyen szállították betegtársainkat háztól-házig. Munkájukat ezúton is köszönjük, sajnos a kirándulás lebonyolításában a tavalyi évben rajtuk kívül álló okok miatt (szabadságolások) nem tudott segíteni az Ambulancia Bt. és Bíró András Betegszállító.
A Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal Egészségügyi Szociális és Lakásügyi Bizottságának 2005. évi második pályázatán vérnyomásmérő vásárlásra nyújtottunk be pályázatot 175.000 Ft értékben ebből a bizottság 50.000 Ft-ot hagyott jóvá, így 6db. Vérnyomásmérőt vásároltunk kiegészítve egyesületünk saját erejével, a program költsége 52.350 Ft volt.
A Kikötő Közhasznú Rehabilitációs Egyesület kiírásán Honlap készítésre lehetett pályázni ,ahol egyesületünk sikeresen szerepelt és már megtekinthető a honlapja a www.fogyatekos.hu/vesebetegek oldalon ennek 2 éves üzemeltetési költsége 14.400 Ft.
Itt kell megjegyeznünk, hogy működik egy másik honlapunk is a www.freeweb.hu/vesebetegek oldal melyet egyesületünk elnökhelyettesének Orbánné Fodor Valériának lánya Orbán Adrienn készített térítésmentesen, munkáját ezúton is köszönjük.
a.) 2005-ben a Nemzeti Civil Alapprogramhoz 3 pályázatot nyújtottunk be, ebből a kollégium 1 pályázatot fogadott el. Az Észak-Alföldi Regionális kollégium által kiírt pályázatban működési költségekre lehetett pályázni, melyen 500.000 Ft-tal támogatta az egyesületet, ebből fedeztük az elnök tiszteletdíját, a könyvelő költségét, a telefonszámlát, a banki költséget, vásárolunk egy számítógépes programot és Nagy Nándor grafikus tervezett számunkra egy egyesületi Logót és levélpapírt mivel minden egyesületnek fontos, hogy saját egyedi arculata legyen. Mivel ennek a pályázatnak a felhasználási határideje 2006. május. 31. ezért a programok megvalósítása folyamatosan zajlik
b.) A Nemzeti Civil Alapprogram Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiuma által Civil Szférával Kapcsolatos Kutatás címmel kiírt pályázaton egyesületünk Környezettanulmány végzésére pályázott, amelyet azonban forráshiányra való hivatkozással a Kollégium elutasított.
Szintén elutasításra került a Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Önkormányzat Szociális Bizottságához környezettanulmány végzése céljából beadott pályázatunk is melyet azzal az indoklással utasítottak el, hogy az Önkormányzat az egyesületünket fenntartó Jósa András Megyei Kórházat jelentős összeggel támogatta!, ehhez tudni kell, hogy ez egy tévedés mert a mi egyesületünk teljesen önálló nem a kórház tartja fenn, a működésünkhöz annyiban járul hozzá a kórház ,hogy térítés mentesen biztosít számunkra egy irodahelyiséget jelenleg az Orvos Szállóban ami valóban nagy segítség hiszen nem fizetünk bérleti díjat és rezsiköltséget sem, de ez még nem jelenti azt ,hogy a kórház működteti az egyesületet.
c.) A Nemzeti Civil Alapprogram Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiuma által Átfogó Média Kampány az SZJA 1% adására szóló, a lakosság figyelemét felkeltő program támogatása címmel kiírt pályázatán a 2004 évben a kollégium támogatásával készült kisfilmünket szerettük volna továbbadni azonban a Kollégium pályázatunkat forráshiányra való hivatkozással elutasította, így sajnos a 2005 év elején a Nyíregyházi Városi Televízióban 100 alkalommal sugárzott 1 perces hirdetésünket 2006 évben nem tudtuk sugároztatni, mivel egyszeri leadás is 27.000 Ft-ba került volna és erre az egyesületünknek nincs pénze.
A Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal Kabinet Irodája által karácsony alkalmából kiírt pályázatán szaloncukor vásárlásra szerettünk volna támogatást kapni melyet azonban elutasítottak, azzal az indoklással, hogy a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal Egészségügyi Szociális és Lakásügyi Bizottsága 2005. évi harmadik pályázata hasonló célból jelent meg és ezen egyesületünk 50. 000 Ft.támogatásban részesült. Ez a programunk 100.000 Ft-ba került a fennmaradó összeget egyesületünk saját erőből fedezte.

A tavalyi évben lehetőségünk nyílt, hogy 15 betegtársunk a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal Szociális Bizottságától karácsonyra 5.000 Ft-os vásárlási utalványban részesüljön, mi igyekeztünk a 15 legjobban rászorulónak adni ezt az utalványt, a bizottságnak egyetlen kikötése volt, mivel ők adták az utalványt és ők is kézbesítették ki, így csak Nyíregyházi lakosokat javasolhattunk.

Minden pályázati támogatásról tudni kell, hogy azt az esetek 99%-ban a pályázat kiírója határozza meg ,hogy mire lehet pályázni és nem az a civil szervezet aki pályázik, így nem mindig arra kapunk támogatást amire a tagságnak a legnagyobb szüksége lenne.

Sajnos a tavalyi évben a már említett okok miatt nem végeztünk környezettanulmányt betegtársaink körében, mivel ezt saját erőből nem tudtuk volna megoldani a támogatások meg elmaradtak. Szervezetünk 2004 decemberében ünnepelte születésnapját, ehhez kapcsolódóan 2 pályázatot és 50 támogatást kérő levelet küldtünk el különböző cégekhez és olyan önkormányzatokhoz ahol betegtársaink élnek, ennek köszönhetően 2005 január 30-án tartotta születésnapi ünnepségét a Nyír-Plázában, népszerű közreműködőkkel.
Itt kell elmondanunk, hogy a programot kérésünk ellenére sem a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal, sem a Megyei Önkormányzat forráshiány miatt nem támogatta. A cégek közül a Szerencsejáték Rt. támogatta a programot 200.000 Ft-tal. A megyében található önkormányzatok közül 1 küldött elutasító levelet, 5 önkormányzat küldött támogatást, a többi önkormányzat választ sem küldött.

A 5 önkormányzat amely támogatta programunkat:

– Baktalórántháza Polgármesteri Hivatal: 10.000 Ft.
– Kállósemjén Polgármesteri Hivatal: 20.000 Ft.
– Tiszabercel Polgármesteri Hivatal: 20.000 Ft.
– Tiszalök Polgármesteri Hivatal: 20.000 Ft.
– Vásárosnamény polgármesteri Hivatal: 10.000 Ft.
Illetve Nyíregyháza Város Polgármestere Csabai Lászlóné támogatta a programot 20.000 Ft-tal, saját keretéből.

A Nyír-Pláza ingyen biztosította a helyszint.
Ezek a támogatások még mind 2004-ben érkeztek. 2005-ben ismét küldtünk támogatást kérő leveleket a megyében található települések Polgármestereinek címezve összesen 22 településre ebből 2 település Tiszalök és Tiszabercel támogatta egyesületünket 10.000-10.000 Ft-tal.
A Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége és a Művese Állomásokat üzemeltető EuroCare Rt 2005.-ben sajnos nem járult hozzá egyesületünk működéséhez, bízunk benne, hogy 2006-ban már számíthatunk mindkettőjük támogatására

Egyesületünk a tavalyi évben 4.602.000 Ft-ból gazdálkodott, beleértve természetesen a már említett nyertes pályázatokat is. Ebből a 2005 évi bevétel 1.836.000 Ft volt a többi bevétel 2004 évben fel nem használt pályázatokból és támogatásokból adódott ,melyet 2005 évben használtunk fel. A tagjaink által befizetett tagdíjakból 333. 660 Ft folyt be a számlánkra. Egyesületünk a VORSZ- nak 16.000 Ft tagdíjat utalt át.

A Személyi Jövedelem Adójuk 1%-át részünkre felajánlók által 594. 719 Ft folyt be számlánkra, melyet folyamatosan használunk fel a betegtársaink által felíratott Ferrlecit Injekció kiváltására. 2005 évben összesen 544.794 Ft-ot költöttünk gyógyszervásárlásra ez 1270 doboz Ferrlecit Injekciót jelent és emellett vásároltunk még elsősorban a CAPD-s tagtársak számára Bachtroban Kenőcsőt összesen 84 dobozzal.
A tavalyi évben 14 társunkat transzplantálták Debrecenben, ez a szám az előző évekhez képest javulást mutat reméljük, hogy az idei évben még több sikeres transzplantáció lesz.
Tagdíjunkat ez évben a 2003 -ban a közgyűlés által megszavazott 1000 Ft /fő/év, a vérnyomásmérő bérleti díja 50 Ft/ hó, 600 Ft/év. Az elnök tiszteletdíja 2005. április 1-től 17.000 Ft/hó és havi 200 km útiköltség az APEH által megállapított átalánydíj alapján elszámolva. Mellékletként megtalálhatják a 2005. évi költségvetés teljesítését és a 2006. évi tervezetet, melyhez várjuk javaslataikat.

Találkozásunkig is további jó egészséget kívánunk.

Nyíregyháza, 2006.március.06.