Tevékenységünk, céljaink

Szakmai tevékenységünk ismertetése:

Szervezetünk a Vesebetegek Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Egyesülete 1989-ben alakult, vesebetegek kezdeményezésére. Jelenlegi taglétszámunk 246 fő, amely azonban szinte naponta változik. Működési területünk Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye egésze. Közhasznú szervezetként működünk, egyesületünk jogosult az SZJA 1% gyűjtésére.

Céljaink:

– A vesebetegség különböző stádiumaiban lévő emberek sajátos érdekeinek képviselete.
– A vesebetegek egymást ismerő, segítő közösséggé szervezése.
– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében a nefrológiai ellátás segítése anyagi eszközökkel.

Egyesületünk tagjai három fő csoportba sorolhatók:

Első csoportba tartoznak a gondozott, dialízis előtt álló személyek.

Második (és egyesületünkben a legnagyobb csoportot) alkotják azok az emberek, akik heti 3×4 órában művese kezelésben részesülnek a megye 3 Dialízis Állomásán, illetve a CAPD, PD-s betegtársak.

Harmadik csoportba tartoznak azok a betegtársaink, akik sikeres transzplantáción estek át.

Egyesületünk tagjai szinte teljes egészében rokkantnyugdíjasok, öregségi nyugdíjasok, és sok esetben ebből tartják el családjukat is, ezért nagyon fontos, hogy programjaink ingyenesek, illetve csekély térítési díjért igénybe vehetőek. Kapcsolatunk a Művese Állomások, a debreceni Transzplantációs Klinika, és a Nefrológia Gondozók, vezetőivel, személyzetével nagyon jó. Dr Balku István Igazgató- Főorvos Úr vezetésével és aktív közreműködésével a B. Braun szakmai személyzetével valósítottuk meg szakmai programjainkat. Minden évben közösen végezzük az Élelmiszer Bank által szervezett gyűjtést. Jó a kapcsolatunk a megyében található magán betegszállítókkal.
Kisvárdán és Mátészalkán a Művese Állomáson egy-egy dializált beteg, illetve szintén a vezetőség és a kezelő személyzet segíti az egyesület munkáját.

A különböző programok szervezése és megvalósítása során 2017-ben 42 önkéntes segítette munkánkat.

Tagjai vagyunk a Vesebetegek Egyesületei Országos Szövetségnek, illetve a Nyíregyházi Civil Fórumnak.