Beszámoló 2016.

Ezúton szeretnénk beszámolni a tavalyi évben végzett tevékenységünkről.

A Vesebetegek Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Egyesületének taglétszáma jelenleg 226 fő, mely az új betegek érkezésével szinte naponta változik.

A tavalyi évben 1 983 335 Ft bevételünk, és 1 347 767 Ft kiadásunk keletkezett.

2016-ban következő pályázatokat nyújtottuk be:

A Nemzeti Együttműködési Alaphoz benyújtott működési pályázatunk négy év elutasítás után, 500 000 Ft-ot nyert. A NEA szakmai pályázatunk melyet a Vese Világnap alkalmából adtunk be, elutasításra került.

Szintén elutasításra kerültek a következő pályázataink: AIPM, DM, Generali, MOL Köszi program (2 pályázat), Moonstone, T-Com, Tesco.

A Magyar Élelmiszerbank Alapítvány segítségével, a tavalyi évben két alkalommal osztottunk élelmiszer csomagot a megye három Művese Állomásán a rászorulók között. Az egyesület tagjai, a B.Braun Zrt nyíregyházi dolgozóival, és a Zay Anna Egészségügyi és informatika Szakközépiskola tanulóival közösen, a Magyar Élelmiszerbank szervezésében 2016. Novemberében tartós élelmiszert gyűjtöttek a nyíregyházi METRO Áruházban, mely szintén kiosztásra került a rászorulók között.

A megye Művese Állomásait működtető B.BRAUN Avitum Hungary Zrt. 150 000 Ft-tal támogatta egyesületünket.

A Cukorbetegek Országos Szövetsége a Vesebetegek Országos Szövetségével kötött megállapodásnak köszönhetően azon betegtársaink, akik inzulinos cukorbetegek a régi cukormérőjüket ingyenesen lecserélhették új készülékre. A program keretein belül 2016-ban 20 fő kapott adományba vércukormérő készüléket. Ezt a programot az adományozó 2016. június 1-vel felfüggesztette.

A tavalyi évben ismét tartottuk a kapcsolatot betegtársainkkal, a helyi képviselőkön keresztül, illetve mindhárom Művese Állomáson tartottunk beszámolót az egyesület munkájáról. Otthoni látogatásra anyagi okok miatt nem volt mód.

Egyesületünk 2016. év tavaszán standdal jelentkezett a „Nyíregyháza Városnap” rendezvényen.

A Személyi Jövedelem Adójuk 1%-át részünkre felajánlók által 515 848 Ft

folyt be számlánkra, melyet folyamatosan használunk fel. 2016-ban 456 938 Ft-ot fordítottunk gyógyszer vásárlására. A különböző programok lebonyolításában nagy segítségünkre voltak a nyíregyházi, kisvárdai és mátészalkai művese állomások beteg képviselői, dolgozói, magán betegszállítók.

2016-ban ismét osztottunk szaloncukrot a betegtársak részére, ez a programunk 94 164 Ft-ba került, melyhez Nyíregyháza Város Közgyűlésének Szociális Bizottsága 30 000 forinttal járult hozzá, a fenn maradó részt egyesületünk saját költségből fedezte. 2016. március 10-én a Korzó Bevásárló és Szórakoztató Központban tartottuk a Vese Világnapi rendezvényünket, Dr. Szegedi János, és Dr. Valikovics Ferenc Főorvos Urak közreműködésével orvosi előadásokat hallgathattunk meg, és kérdések feltevésére is lehetőség volt. A Korzóban elérhető volt több tájékoztató anyagunk is a vesebetegséggel, az egyesület munkájával kapcsolatban, illetve a B.Braun Avitum Hungary Zrt. által a Vese Világnapjára készített tájékoztató kiadvány is. A Vese Világnapjához kapcsolódóan Dr. Szegedi János és Dr. Valikovics Ferenc Főorvos Urak több médiában megjelentek és felhívták a lakosság figyelmét a vesebetegség tüneteire, veszélyeire. Így többek között a cikk jelent meg a Kelet-Magyarországban, a Nyíregyházi Naplóban, interjú hangzott el a Retro Rádióban és a Mustár rádióban. Oláhné Asztalos Mária vezető ápoló, vérnyomást, a Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesülete vércukorszintet mért az érdeklődők részére.

A Szerencsejáték Service Nonprofit Kft 200 000 Ft-tal támogatta a Vese Világnapi rendezvényünket, melyet a 2017 évi rendezvényen használtunk fel, szintén erre a rendezvényre kaptunk 50 000 Ft pályázati támogatást a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal Civil Alapjától.

2016-ban a Vesebetegek Borsod – Abaúj- Zemplén Megyei Egyesülete megrendezte a Vesebetegek I. Regionális találkozóját, ahol egyesületünket 36 fő képviselte.

A tavalyi évben Nyíregyházi dalizált betegtársunk, Majoros Andrásné elhunyt, a hozzátartozók a temetésen összegyűjtött pénzből 10 db egyenként 10 000 Ft-os élelmiszervásárlási utalványt vásároltak, melyet rászoruló betegtársainknak adományoztak.

Egyesületünk minden tisztségviselője önkéntes munkában látja el feladatát. Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik önkéntes munkájukkal jelentősen hozzájárultak a nap sikeréhez. A különböző programban 51 önkéntes segítette munkánkat.

Szervezetünk a Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetségétől anyagi támogatásban nem részesült, tagjaink után szervezetünk 12 000 Ft tagdíjat utalt át a VORSZ-nak.

Tagdíjunkat ez évben a 2012 -ben a közgyűlés által megszavazott 2ooo Ft /fő /év, a vérnyomásmérő bérleti díja 5o Ft/ hó, 6oo Ft/év, az egyesület által vásárolt és kikölcsönzött vércukormérő bérleti díja 200 Ft/hó, 2400 Ft/év. Az elnök tiszteletdíja 24 000 Ft/hó, mely nem került kifizetésre.

Várjuk véleményeiket, javaslataikat!

Találkozásunkig is jó egészséget kívánunk!

Nyíregyháza, 2017-04-21. Kutasi Irén

elnök