Beszámoló 2015.

A Vesebetegek Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Egyesületének taglétszáma jelenleg 246 fő, mely az új betegek érkezésével szinte naponta változik.

2014.június 1-vel a Törvényszék törölte egyesületünk közhasznú jogállását, melyet újból kérvényeztünk. így 2015.Március 14-től ismét közhasznú minősítésű az egyesület.

2015-ben következő pályázatokat nyújtottuk be:

A Nemzeti Együttműködési Alaphoz benyújtott működési és szakmai pályázatunk is melyet a Vese Világnap alkalmából adtunk be, elutasításra kerültek.

A Magyar Élelmiszerbank Alapítvány segítségével, a tavalyi évben két alkalommal osztottunk élelmiszer csomagot a megye három Művese Állomásán a rászorulók között. Az egyesület tagjai, a B.Braun Zrt nyíregyházi dolgozóival közösen, a Magyar Élelmiszerbank szervezésében 2015. Novemberében tartós élelmiszert gyűjtöttek a nyíregyházi METRO Áruházban, mely szintén kiosztásra került a rászorulók között. A különböző programban 45 önkéntes segítette munkánkat.

A megye Művese Állomásait működtető B.BRAUN Avitum Hungary Zrt. 150 000 Ft-tal támogatta egyesületünket.

A Roche Magyarország Kft 2015-ben támogatott bennünket, 2 doboz tesztcsíkot kaptunk adományba, illetve további 20 doboz tesztcsíkot rendelhettünk kedvezményes áron.

A Cukorbetegek Országos Szövetsége a Vesebetegek Országos Szövetségével kötött megállapodásnak köszönhetően azon betegtársaink, akik inzulinos cukorbetegek a régi cukormérőjüket ingyenesen lecserélhették új készülékre. A program keretein belül 2015-ben 10 db vércukormérőt kaptunk adományba. Ez a programunk az idén is folytatódik.

A tavalyi évben ismét tartottuk a kapcsolatot betegtársainkkal, a helyi képviselőkön keresztül. Otthoni látogatásra anyagi okok miatt nem volt mód.

Egyesületünk 2015. év tavaszán standdal jelentkezett a „Helló Nyíregyháza” rendezvényen.

A Személyi Jövedelem Adójuk 1%-át részünkre felajánlók által 439 689 Ft

folyt be számlánkra, melyet folyamatosan 2016 évben használunk fel. 2015-ben 435 159 Ft-ot fordítottunk gyógyszer vásárlására. A különböző programok lebonyolításában nagy segítségünkre voltak a nyíregyházi, kisvárdai és mátészalkai művese állomások beteg képviselői, dolgozói.

2015-ben ismét osztottunk szaloncukrot a betegtársak részére, ez a programunk 93 365 Ft-ba került, melyhez Nyíregyháza Város Közgyűlésének Szociális Bizottsága 30 000 forinttal járult hozzá, a fenn maradó részt egyesületünk saját költségből fedezte.

2015. március 12-én a Korzó Bevásárló és Szórakoztató Központban tartottuk a Vese Világnapi rendezvényünket, melyen megnyitottuk a lakosság részére készített kiállításunkat, mely két hétig volt megtekinthető, Dr. Szegedi János, és Dr. Valikovics Ferenc Főorvos Urak közreműködésével orvosi előadásokat hallgathattunk meg, és kérdések feltevésére is lehetőség volt. A Korzóban elérhető volt több tájékoztató anyagunk is a vesebetegséggel, az egyesület munkájával kapcsolatban, illetve a B.Braun Zrt. által a Vese Világnapjára készített tájékoztató kiadvány is. A Vese Világnapjához kapcsolódóan Dr.Szegedi János és Dr. Valikovics Ferenc Főorvos Urak több médiában megjelentek és felhívták a lakosság figyelmét a vesebetegség tüneteire, veszélyeire. Így többek között a cikk jelent meg a Kelet-Magyarországban, a Nyíregyházi Naplóban, interjú készült a Nyíregyházi Városi Televízióban, a Kölcsey Televízióban, a Retró Rádióban. Oláhné Asztalos Mária vezető ápoló, vérnyomást, a Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesülete vércukorszintet mért az érdeklődők részére.

Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik önkéntes munkájukkal jelentősen hozzájárultak a nap sikeréhez.

Szervezetünk a Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetségétől anyagi támogatásban nem részesült, tagjaink után szervezetünk 9 000 Ft tagdíjat utalt át a VORSZ-nak.

Egyesületünk elnökének Kutasi Irénnek a mandátuma lejár. Várjuk a javaslatokat az elnök személyére.

Tagdíjunkat ez évben a 2012 -ben a közgyűlés által megszavazott 2ooo Ft /fő /év, a vérnyomásmérő bérleti díja 5o Ft/ hó, 6oo Ft/év, az egyesület által vásárolt és kikölcsönzött vércukormérő bérleti díja 200 Ft/hó, 2400 Ft/év. Az elnök tiszteletdíja 24 000 Ft/hó, mely nem került kifizetésre.

Várjuk véleményeiket, javaslataikat!

Találkozásunkig is jó egészséget kívánunk!

Nyíregyháza, 2015-04-17. Kutasi Irén

elnök