Beszámoló 2011.

A Vesebetegek Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Egyesületének vezetősége
nevében, ezúton szeretnénk tájékoztatni önöket az elmúlt évben történtekről.
Egyesületünk alapító tagja, korábbi elnökhelyettes Licsinka Istvánné elhunyt. Emlékét kegyelettel megőrizzük.
Egyesületünk taglétszáma jelenleg 365 fő, mely az új betegek érkezésével szinte naponta változik.
2011-ben a következő pályázatokat nyújtottuk be:
1./ A Nemzeti Civil Alapprogram Észak- Alföldi Regionális Kollégiuma által kiírt pályázatban működési költségekre lehetett pályázni, melyen 100.000 Ft-tal támogatta az egyesületet. Ebből fedeztük a könyvelő költségének, a telefonszámlának, a banki költségeknek egy részét, tartottuk a kapcsolatot a Művese Állomások és a betegtársak között.
2./ Az Érthetően az Egészségért Alapítvány pályázati kiírásán egyesületünk sikeresen szerepelt, ennek köszönhetően 30 db az SZJA 1% adására felhívó plakátunk és 1000 db szórólap volt kihelyezve Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Háziorvosi és Szakrendelőjében 2011. február 01. és május 20. között. Az Érthetően az Egészségért Alapítvány támogatásának értéke 750 000 Ft volt, ehhez egyesületünk 250 000 Ft önrészt vállalt. Az Alapítvány készíttette el, és helyezte ki a plakátokat és a szórólapokat az említett helyeken.
Sajnos több pályázatunk elutasításra került, a Civil-COM, KPMG, NEXT-ART pályázataink mind sikertelenek voltak.
A Nemzeti Civil Alapprogram Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiuma által „Audiovizuális Bemutatkozó készítése” című 2010-es pályázaton, lehetőségünk nyílt egy 90 mp-es bemutatkozó anyag készítésére, mely felkerült honlapunkra a www.vebenyh.hu-ra is, illetve készítettünk egy az egyesületünket bemutató szórólapot is. Ez a kisfilm Lakatos István közreműködésével 2011 év elején elkészült, és az RTL Klub Televízió 10 alkalommal térítésmentesen levetítette.
A megye Művese Állomásait működtető B.BRAUN Avitum Hungary Zrt. 150 000 Ft-tal támogatta egyesületünket. Szintén a B.BRAUN Avitum Hungary Zrt. közreműködésével egyesületünk 2009-ben csatlakozott a Magyar Élelmiszerbank Alapítvány akciójához, melynek keretein belül a tavalyi évben két alkalommal osztottunk élelmiszer csomagokat a megye három művese állomásán dializált rászorulók között. Egyesületünk tagjának Dr. Bálint Istvánnak a közreműködésével egyesületünk 2011-ben a Mátészalkai Fecske Patika jelentős értékű gyógyszer adományában részesült, melyből támogathattuk a rászorulókat és a megye nefrológiai ellátását is. Segítségüket ezúton is köszönjük.
Egyesületünk több támogatáskérő levelet írt különböző cégeknek, így az ABBOTT Kft, AMGEM, Szerencsejáték Zrt, Magyar Telekom, sajnos ezek a kérvények mind elutasításra kerültek.
A tavalyi évben ismét tartottuk a kapcsolatot betegtársainkkal, 2011-ben 16 tagtársunkat látogattunk meg otthonában, illetve a kisvárdai és mátészalkai művese állomáson is. 2011-ben a kisvárdai és a mátészalkai Művese állomáson is tartottunk beszámolót az egyesület tevékenységéről.
A Személyi Jövedelem Adójuk 1%-át részünkre felajánlók által 609 935 Ft
folyt be számlánkra. 2011-ben 100 a megyében található vállalkozást kerestünk meg azzal a kéréssel, hogy hívják fel a dolgozóik figyelmét arra, a lehetőségre, hogy az adójuk 1%-át a mi egyesületünknek is adhatják. 2011-ben 387489 Ft-ot fordítottunk gyógyszer vásárlására a tagok által behozott recept alapján. A különböző programok lebonyolításában nagy segítségünkre voltak a nyíregyházi, kisvárdai és mátészalkai művese állomások beteg képviselői, dolgozói, Az Ambulancia Kft, Dialysis Kft és Nefron Bt. vezetői és munkatársai, munkájukat ezúton is köszönjük.
2011-ben ismét osztottunk szaloncukrot a betegtársak részére, ez a programunk 135 065 Ft-ba került, melyhez Nyíregyháza Város Közgyűlésének Szociális Bizottsága 30 000 forinttal járult hozzá. Nyíregyháza Város Közgyűlésének Civil Alapja 35 000 Ft-tal támogatta egyesületünket, melyet Állatparki belépő vásárlására fordítottunk.
2011.március 10-én a Nyír-Plázában található Civil Pontban tartottuk a Vese Világnapi rendezvényünket, melyen Dr.Angyal Sándor Főorvos Úr közreműködésével megnyitottuk a lakosság részére készített kiállításunkat,mely egész hónapban megtekinthető volt, Főorvos Úr közreműködését köszönjük. A Civil Pontban elérhető volt több tájékoztató anyagunk is a vesebetegséggel, illetve az egyesület munkájával kapcsolatban. A Vese Világnapjához kapcsolódóan Dr.Szegedi János, Dr.Angyal Sándor és Dr. Valikovics Ferenc Főorvos Urak több médiában megjelentek és felhívták a lakosság figyelmét a vesebetegség tüneteire, veszélyeire. Így többek között a cíkk jelent meg a Kelet-Magyarországban, a Nyíregyházi Naplóban, interjú készült a Nyíregyházi Városi Televízióban, a Kölcsey Televízióban, a Retró Rádióban, a Magyar Rádió Nyíregyházi Körzeti Stúdiója részére.
2011.Október 18-án csatlakozva az országos kezdeményezéshez egyesületünk megrendezte a Nemzeti Vese Program Nyíregyházi rendezvényét a a Jósa András Oktató Kórház Sebészeti Tömbjének Nagyelőadó termében, ahol a résztvevők 5 eladást hallgathattak meg a vesebetegség témakörében és kérdéseket is tehettek fel. Köszönjük az előadók Dr.Szegedi János, Dr.Angyal Sándor, Dr. Valikovics Ferenc, Dr. Szigeti Zsuzsanna és Dr. Balku István nagyon hasznos előadásait és tanácsait. Ezen a rendezvényen részt vett önkéntes is, melyet a Nyíregyházi Önkéntes Központ közreműködésének köszönhetünk. Köszönettel tartozunk azon egyesületi tagnak, és mindazoknak, akik munkájukkal jelentősen hozzájárultak a nap sikeréhez.
Egyesületünk anyagi okok miatt 2011-ben nem vett részt a Vesebetegek Egyesületei Országos Szövetségének Vesenap nevű rendezvényén Diósjenőn.
2011-ben a nyíregyházi és a mátészalkai Művese Állomásokon lecserélésre került 4 db számítógép, melyet az egyesületünk kapott meg. Az egyesület elnöksége úgy határozott, hogy a gépeket azoknak a rászoruló tagjainknak adományozza, akik korábban már jelezték, hogy szükségük lenne számítógépre, de anyagi lehetőségük nem engedi meg, hogy vásároljanak.
Köszönjük a felajánlást és azok munkáját, akik segítséget nyújtottak abban, hogy a betegtársaink megkaphatták ezeket a gépeket.
Szervezetünk a tavalyi évben 1 457 137 Ft-ból gazdálkodott, beleértve természetesen a már említett nyertes pályázatokat is.
Szervezetünk a Alapszabályába szeretnénk bele foglalni, hogy egyesületünk kirándulásokat, szabadidős tevékenységet szervezhessen a tagjai részére, ehhez kérnénk a tagság hozzájárulását. Egyesületünk elnökének Kutasi Irénnek a megbízatása lejárt. Az elnökség javaslata alapján újabb négy évre Kutasi Irént jelöljük az egyesület elnöki posztjára. Amennyiben más személyt jelölnének erre a posztra, várjuk javaslataikat.
Tagdíjunkat ez évben a 2003 -ban a közgyűlés által megszavazott 1ooo Ft /fő /év, a vérnyomásmérő és a vércukormérő bérleti díja 5o Ft/ hó, 6oo Ft/év. Az elnök tiszteletdíja 17 000 Ft/ hó.

Várjuk véleményeiket, javaslataikat!

Találkozásunkig is jó egészséget kívánunk!

Nyíregyháza, 2012-04-24.

Kutasi Irén
elnök