Beszámoló 2013.

A Vesebetegek Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Egyesületének taglétszáma jelenleg 320 fő.

2013-ban pályázatokat nyújtottuk be:

A Nemzeti Együttműködési Alap működési pályázatára, KPMG-hez, a benyújtott pályázataink mind sikertelenek voltak. A Független Emberi Lehetőség Kft által kiirt pályázatról, pedig kiderült, hogy csalás.
A Roma Polgári Tömörüléshez beadott pályázati támogatásnak köszönhetően hosszú idő óta tudunk ismét szabadidős programot szervezni az egyesület tagjai és családtagjaik részére. Ez a programunk már 2014-ben valósult meg A megye Művese Állomásait működtető B.BRAUN Avitum Hungary Zrt. 150 000 Ft-tal támogatta egyesületünket. Egyesületünk csatlakozott a Magyar Élelmiszerbank Alapítvány akciójához, melynek keretein belül a tavalyi évben három alkalommal osztottunk élelmiszer csomagokat a megye három művese állomásán dializált rászorulók között, és a B.Braun Zrt nyíregyházi és mátészalkai dolgozóival az egyesület tagjai gyűjtöttünk is adományt 2013. novemberében a nyíregyházi METRO Áruházban, mely szintén kiosztásra került a rászorulók között.

Egyesületünk több támogatáskérő levelet írt különböző cégeknek, sajnos ezekre, a kérvényekre vagy válasz sem érkezett, vagy elutasításra kerültek. Még 2012.-ben írtunk adománykérő levelet a Roche Magyarország Kft-nek, mely 2013-ban 3 db vércukormérő készülékkel illetve 10 doboz tesztcsíkkal támogatta szervezetünket, továbbá 20 doboz tesztcsíkot kedvezményes áron vásárolhattunk meg. Még a 2012-es NEA Működési pályázat segítségével 2013 év elején 20 db ”Vesebetegek étrendje és életmódja” című könyvet vásároltunk.

A tavalyi évben ismét tartottuk a kapcsolatot betegtársainkkal, a kisvárdai és mátészalkai művese állomáson, sajnos otthoni látogatásra anyagi okok miatt nem volt mód. 2013-ban a kisvárdai és a mátészalkai Művese Állomáson is tartottunk beszámolót az egyesület tevékenységéről.
A Személyi Jövedelem Adójuk 1%-át részünkre felajánlók által 439.533Ft folyt be számlánkra. 2013-ban 326.490Ft-ot fordítottunk gyógyszer vásárlására a tagok által behozott recept alapján. A különböző programok lebonyolításában nagy segítségünkre voltak a nyíregyházi, kisvárdai és mátészalkai művese állomások beteg képviselői, dolgozói, Az Ambulancia Kft, Dialysis Kft és Nefron Bt. vezetői és munkatársai, munkájukat ezúton is köszönjük.
2013-ban ismét osztottunk szaloncukrot a betegtársak részére, ez a programunk 131.670 Ft-ba került, melyhez Nyíregyháza Város Közgyűlésének Szociális Bizottsága 30.000 forinttal járult hozzá.
2013. március 14-én a Korzó Bevásárló és Szórakoztató Központban tartottuk a Vese Világnapi rendezvényünket, melyen megnyitottuk a lakosság részére készített kiállításunkat, mely két hétig volt megtekinthető, Dr. Szegedi János,Dr. Valikovics Ferenc Főorvos Urak közreműködésével orvosi előadásokat hallgathattunk meg, és kérdések feltevésére is lehetőség volt. A Korzóban elérhető volt több tájékoztató anyagunk is a vesebetegséggel, az egyesület munkájával kapcsolatban, illetve a B.Braun Zrt által a Vese Világnapjára készített tájékoztató kiadvány is. A Vese Világnapjához kapcsolódóan Dr. Szegedi János, Dr. Valikovics Ferenc Főorvos Urak több médiában megjelentek és felhívták a lakosság figyelmét a vesebetegség tüneteire, veszélyeire. Így többek között a cikk jelent meg a Kelet-Magyarországban, a Nyíregyházi Naplóban, interjú készült a Nyíregyházi Városi Televízióban, a Kölcsey Televízióban, a Retro Rádióban.
Ezen a rendezvényen részt vett önkéntes is, melyet a Nyíregyházi Önkéntes Központ közreműködésének köszönhetünk. Köszönettel tartozunk azon egyesületi tagnak, és mindazoknak, akik munkájukkal jelentősen hozzájárultak a nap sikeréhez.
Egyesületünk 2013-ban regisztrált, hogy önkénteseket is fogadhasson. A regisztráció után a különböző programok során 40 önkéntes segítette munkánkat, köszönjük segítségüket. A Vese Világnap megrendezését 90 000 Ft-tal a Nyíregyháza megyei jogú Város Közgyűlésének Civil Alapja is támogatta.
2013-ban a Vesebetegek Egyesületei Országos Szövetségének Vesenap nevű rendezvénye elmaradt.
Állandó programjaink közül tovább tudtuk biztosítani, a vércukormérő tesztcsík vásárlást, illetve a vércukormérő és vérnyomásmérő javítási költségét átvállaltuk tagjainktól.
Egyesületünk a tavalyi évben 1 382 000 Ft-ból gazdálkodott, beleértve a nyertes pályázatokat is.