Beszámoló 2007.

A Vesebetegek Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Egyesületének vezetősége nevében, ezúton szeretnénk tájékoztatni önöket az elmúlt évben történtekről. Egyesületünk taglétszáma jelenleg 320 fő, mely az új betegek érkezésével szinte naponta változik.

Egyesületünk a tavalyi évben ismét több helyre nyújtott be pályázatot.

a.) 2007-ben a Nemzeti Civil Alapprogramhoz 6 pályázatot nyújtottunk be, ebből a kollégium 3 pályázatot fogadott el. Az Észak- Alföldi Regionális kollégium által kiírt pályázatban működési költségekre lehetett pályázni, melyen 400. 000 Ft-tal támogatta az egyesületet, ebből fedeztük az elnök tiszteletdíjának, a könyvelő költségének, a telefonszámlának, a banki költségeknek egy részét, és tartottuk a kapcsolatot a Művese Állomások és a betegtársak között. Mivel ennek a pályázatnak a felhasználási határideje 2008. május. 31. ezért a programok megvalósítása folyamatosan zajlik.
b.) A Nemzeti Civil Alapprogram Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiuma pályázatain két pályázatunk szerepelt sikerrel, egyik a „Civil szervezetek szakmai tanulmány útjának támogatása” program keretein belül 320.000 Ft támogatásban részesültünk és 2008. február 21-23 között 10 fővel látogatást tettünk a Vesebetegek és Transzplantáltak Békés Megyei Érdekvédelmi és Sport Egyesületénél, tapasztalatainkról beszámoló jelent meg az országos szövetségünk lapjában a VESEVILÁG-ban is. A vendég dialisyst Dr. Angyal Sándor Főorvos Úr intézte, segítségét ezúton is köszönjük.
A másik pályázaton Honlap készítésre lehetett pályázni, ezen 200.000 Ft-ot nyertünk és már készül honlapunk a www.vebenyh.hu, melyen igyekszünk hasznos információkkal szolgálni sok ember számára, ezt a honlapot a ControlShift Kft készíti. Továbbra is működik másik két honlapunk a www.fogyatekos.hu/vesebetegek, és a www.freeweb.hu/vesebetegek is.
c.) Az NCA Nemzetközi Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiuma pályázatain három pályázatot nyújtottunk be, egyiken „Magyarországi civil szervezetek nemzetközi szervezetekkel való együttműködésének támogatása” címmel kiirt pályázaton nyíregyháza németországi testvérvárosának Isernholnnak vesebeteg egyesületével vettük fel a kapcsolatot, ez a pályázatunk „forráshiányra” való hivatkozással elutasításra került. Szintén elutasításra került a kollégiumnak benyújtott másik két pályázatunk amelyen erdélyi tanulmány útra és egy szakmai konferencia megrendezésére pályáztunk.
A Magyar Hypertonia Társaság pályázatot irt ki „ÉLJEN 140/90 ALATT” címmel melyen egyesületünk 2007-ben is sikeresen szerepelt és 2007. június 6-án második alkalommal is megrendeztük az „ÉLJEN 140/90 ALATT” rendezvényt a Jósa András Oktató Kórház Sebészeti tömb Fsz. 1 számú előadótermében. Ezen szűrésen vehettünk részt, és meghallgathattuk Dr. Valikovics Ferenc Főorvos úr előadását, melyet ezúton is köszönünk.
Sajnos tavaly anyagi okok miatt egyesületi kirándulást rendezni nem tudtunk. Szintén elmaradt az országos szövetségünk által szervezett Vesenap. Az országos szövetségünk tervei szerint az idei évben megrendezésre kerül a „Vesenap” 2008.augusztus 10-én a Velencei Tónál Gárdonyban. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium a tavalyi évben „Ezüstprogram 2007, Idősek az idősekért és fiatalokért” program keretein belül olyan programra lehetett pályázni, ahol az idős korúak aktív részt vállalnak a közösség összetartásában. A pályázaton belül kitétel volt, hogy az egyesületen belül megalapítottuk az idősek részvételével a „nyugdíjasok tagozatát” melynek segítségével még jobban igyekszünk odafigyelni erre a korosztályra. A pályázaton 300.000 Ft-ot nyertünk „Szabadidős program szervezése” címmel.
A programot 2008. március 16-án valósítottuk meg, amikor 51 fővel kirándulást tettünk Budapesten a Parlamentben, a Bazilikában és megnéztünk egy Reneszánsz Panoptikumot is. A különböző programok lebonyolításában nagy segítségünkre voltak a nyíregyházi, kisvárdai és mátészalkai művese állomások beteg képviselői, dolgozói, Az Ambulancia Bt, Dialysis Kft és Nefron Bt. vezetői és munkatársai, valamint Bíró András betegszállító munkájukat ezúton is köszönjük.
A nyíregyházi Polgármesteri Hivatal Egészségügyi Szociális és Lakásügyi Bizottsága 2007. évi egyetlen (karácsonyi) pályázatán egyesületünk 50.000 Ft támogatásban részesült melyből szaloncukrot vásároltunk betegtársaink részére. Ez a programunk 120.000 Ft-ba került, a fennmaradó összeget egyesületünk saját erőből fedezte.
Tavalyi évben pályáztunk a T-Com Adományvonal támogatására, a bizottság a pályázatunkat elutasította.

A tavalyi évben lehetőségünk nyílt, hogy 15 betegtársunk a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal Szociális Bizottságától karácsonyra 5.000 Ft-os vásárlási utalványban részesüljön, mi igyekeztünk a 15 legjobban rászorulónak adni ezt az utalványt, a bizottságnak egyetlen kikötése volt, mivel ők adták az utalványt és ők is kézbesítették ki, így csak Nyíregyházi és vonzáskörzetében élő lakosokat javasolhattunk.
A tavalyi évben ismét tartottuk a személyes kapcsolatot betegtársainkkal, így 2007-ben 49 tagtársunkat látogattunk meg otthonában, idén ismét sikerült folytatni programunkat reméljük ez a későbbiekben is így lesz.
A Magyar Vesebetegekért Alapítvány 2007-ben 2 alkalommal rendezett orvos-beteg- találkozót, melyen a vesebetegség témaköréből hallhattunk hasznos elő-adásokat, mindkét esetben 9 fő képviselte egyesületünket.
A tavalyi évben Fordult elő először, hogy egyik tagunk Gaál Ferenc transzplantált nyíregyházi betegtársunk elhunyta után a családtagok a temetésen adományozásra lehetőséget adó urnát helyeztek el és az így összegyűlt összegből 100.000-tal egyesületünket támogatták. Az adományból 10 db. Vérnyomásmérőt vásároltunk. Egyesületünk a tavalyi évben 2.079.000 Ft-ból gazdálkodott, beleértve természetesen a már említett nyertes pályázatokat is.
A tagjaink által befizetett tagdíjakból 431.000 Ft folyt be a számlánkra. Egyesületünk a VORSZ-nak 16.000 Ft tagdíjat utalt át. 2007-ben az Országos szövetség egyesületünket pénzzel nem támogatta. A Személyi Jövedelem Adójuk 1%-át részünkre felajánlók által 324.000 Ft folyt be számlánkra, melyet folyamatosan használunk fel a keletkező igények szerint. 2007. június végéig összesen 439.000 Ft-ot költöttünk gyógyszervásárlásra ez doboz 705 Ferrlecit Injekciót jelent és emellett vásároltunk még elsősorban a CAPD-s tagtársak számára Fucidin Kenőcsőt összesen 111 dobozzal, valamint 12 doboz Maltofert. Sajnos ezt a tevékenységünket be kellett szüntetnünk, mivel az SZJA 1%-ból befolyt összeg nem tartott volna ki egész évben, másból pedig nem tudjuk fedezni ezt a jelentős kiadást.
Az új közgyógy ellátási igazolvánnyal rendelkezők, már ingyen kapják a ferrlecit injekciót és a fucidin kenőcsöt is, de sajnos sok betegtársunknak főleg az öregségi nyugdíjban lévőknek nincs köz-gyógy igazolványuk.
2006 év végén felvettük a kapcsolatot a Szocio-East Egyesülettel mely hasznos tanácsokkal látja el egyesületünket a napi teendőkkel és a további tervekkel kapcsolatban. Ezeket a találkozókat nagyon hasznosnak ítéljük és köszönjük az eddigi segítséget is.
A tavalyi évben 15 társunkat transzplantálták Debrecenben.

Találkozásunkig is további jó egészséget kívánunk.

Nyíregyháza, 2008. április.21.