Beszámoló 2001.

A Vesebetegek Szabolcs- Szatmár- Bereg megyei Egyesületének vezetősége nevében, ezúton szeretnénk tájékoztatni önöket az elmúlt évben történtekről. Először is egy szomorú hírrel kell kezdenünk, egyesületünk elnökhelyettese Dr. Hábith László hosszú betegség után 2001 októberében elhunyt.
Emlékét kegyelettel megőrizzük.
Helyére az elnökség Orbánné Fodor Valéria transzplantált tagtársunkat szeretné ajánlani, aki már eddig is nagyon sokat tett társaiért. Kérjük önöket, hogy fogadják el javaslatunkat. Egyesületünk taglétszáma jelenleg 295. fő, mely az új betegek érkezésével szinte naponta változik. Egyesületünk a tavalyi évben ismét sokfelé nyújtott be pályázatot sajnos nem mindig sikerrel.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságához egyesületünk a tavalyi évben adott be másodszor pályázatot, melyen 100.000 Ft-ot nyertünk.
A Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottságai 2001-ben több alkalommal összesen: 335.000 Ft-tal támogatta egyesületünket. Ebből gyógyszereket, vérnyomásmérőket, karácsonyi ajándékot vásároltunk és kirándultunk, környezettanulmányokat végeztünk beteg társaink körében, illetve ebből fedeztük az egyesület telefon és posta költségét is.
A Világbank Magyarországi Regionális Irodájától 400.000 Ft. támogatást kaptunk melyet saját erővel kiegészítve a dialízis programban résztvevők számára nyíregyházán és Kisvárdán is melegítő alsót és pólót osztottunk a dialízisen történő felhasználás céljából.
A Szociális és Családügyi Minisztériumhoz beadott pályázatunk sajnos ismét sikertelennek bizonyult, a minisztérium utoljára 1996-ban támogatta egyesületünket.
A Fogyatékosok Esélye Közalapítványhoz egyesületünk a tavalyi évben két pályázatot nyújtott be. Az egyiken kiránduláshoz kértünk támogatást, a másikon pedig egy vesebetegek számára szóló könyv megírásához és megjelentetéséhez kértünk anyagi segítséget. Sajnos mindkét pályázatunk elutasításra került.

A tavalyi évben ismét végeztünk környezettanulmány betegtársaink körében, ennek során több mint 100 főnél jártunk. Tapasztalatainkat a 2000-es évhez hasonlóan 2001-ben is eljuttattuk a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Önkormányzathoz, amely 30.000 Ft-tal támogatta egyesületünket, mely összeget már 2002-ben kaptuk meg. Egyesületünk a tavalyi évben 2.356.000 Ft-ból gazdálkodott, beleértve természetesen a már említett nyertes pályázatokat is. Az Egészség és Egészségügy fejlesztési Alapítványtól 500.000 Ft-os támogatásban részesültünk. A tagjaink által befizetett tagdíjakból 174.400 Ft folyt be a számlánkra. Egyesületünk a VORSZ-tól 30.000 Ft támogatást kapott tagjai után.
Ez az összeg egész évre értendő. Egyesületünk a VORSZ-nak 12.400 Ft tagdíjat utalt át.
2001-ben két kirándulást szerveztünk térítésmentesen betegtársaink és családtagjaik részére. Először a szilvásváradi Lovas napokra látogattunk el el 36 fővel, majd a már hagyományos Vesenapon vettünk részt, mely ez alkalommal Lakitelken került megrendezésre, itt 31 fő képviselte egyesületünket. Mindkét kirándulás lebonyolításában nagy segítségünkre voltak a nyíregyházi és kisvárdai művese állomások dolgozói, illetve az Ambulancia Bt, a Dialízis Kft, és a Nefron Bt. munkatársai akik ingyen szállították betegtársainkat háztól-házig. Munkájukat ezúton is köszönjük.
A Személyi Jövedelem Adójuk 1%-át részünkre felajánlók által 402.000 Ft folyt be számlánkra, melyet a keletkező igények szerint szeretnénk felhasználni. A tavalyi évben 15 társunkat transzplantálták Debrecenben, reméljük ez a szám az idén emelkedni fog, bár továbbra is nagy gondot jelent hogy kevés a donor. Sajnos ezen az állapoton a Hungarotranszplant létrehozása sem segített, nem emelkedett az átültetések száma.
A Vesebetegek Egyesületei Országos Szövetsége a Hepatitis C vírussal megfertőződött vesebetegek nevében próbapert indított a Magyar Állam ellen kártérítés reményében, jelenleg semmilyen fejleménnyel nem szolgálhatunk ez ügyben a, per folyamatban van. A szűkös anyagi helyzetre való tekintettel az elnök tiszteletdíját továbbra is 12.000 Ft-ban állapítanánk meg, mely havi 1o munkanapra vonatkozik, az elnökhelyettes, vezetőségi tag, titkár tevékenysége havi 2 munkanap tiszteletdíj nélkül.
Sajnos továbbra sem tudjuk biztosítani elnökségi tagjainknak a tiszteletdíjakat, mivel egyesületünk bevétele szinte 100%-ban pályázatokból származik, ebből pedig semmilyen bérjellegű juttatást nem lehet kifizetni.
Tagdíjunk továbbra is 500 Ft/fő/év, a vérnyomásmérő bérleti díja 20 ft/hó, 240 Ft/év. Mellékletként megtalálhatják a 2001. évi költségvetés teljesítését és a 2002.évi tervezetet, melyhez várjuk javaslataikat.

Találkozásunkig is további jó egészséget kívánunk.

Nyíregyháza, 2002. március. 29.